Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Dr. Hüseyin Parkan SANLIKOL (1944-2015)

Dr. Hüseyin Parkan SANLIKOL (1944-2015) 1944 yılında Kıbrıs’ta doğdu. Çocukluk ve gençlik döneminde başlayan müziğe ilgisi nedeniyle ortaokul ve lise yıllarında okulun çoksesli korosunda korist ve solist olarak yer aldı. Akordeon dersleri aldı. Piyano ve trompet çalmayı öğrendi. Karma koro ve bando ile Kıbrıs televizyonunda konserlere katıldı. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tıp öğrenimine başladı. Fakülte yıllarında İstanbul Tabip Odası Türk Sanat Müziği Korosu ile Feridun DARBAZ yönetimindeki koro çalışmalarına katıldı. Daha sonra aradığı çoksesli koroyu Türk Talebe Birliği çatısı altında buldu. Besteci, şef Nedim ODYAM korosuna tenor olarak girdi.

1969 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve Kayseri’de askerlik görevini yaptı. Burada bando bölüğünün sağlık sorumlusu oldu ve bando hasretini giderdi.

1975 yılında fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtisasını tamamladı ve Bursa SSK Hastanesi’nde göreve başladı. 1979 yılında tam gün yasası ile kamudan ayrıldı ve uzun yıllar muayene ve işyeri hekimliği yaptı. Eşi Fethiye SANLIKOL’un İngiltere’den sertifikalı piyano eğitmeni olması nedeniyle, önce doktor arkadaşlarının çocuklarıyla piyano dersleri ile başlayan Bursa’daki müzik çalışmaları, Bursa’nın muhtelif salonlarında mini piyano resitalleri ile devam etti. O dönem Bursa’da şimdiki müzik kurumlarının hiçbiri yoktu. Konserler küçük çocukları motive ederken, bir taraftan da piyanoya ilgiyi arttırdı. Konser gelirlerini Devlet Güzel Sanatlar Galerisine bağışladı ve katkı sağladı. Bir dönem Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’na danışmanlık yaptı. 1994 yılında Çizakça Çoksesli Korosu’nun kuruluşuna destek olan Dr. SANLIKOL, Prof. Murat ÇİZAKÇA’dan sonra Leyla ÇİZAKÇA ile birlikte koronun idarî sorumluluğunu üstlenerek Hasan ADIGÜZELZADE’yi koro şefliğine getirdi. Uludağ Üniversitesi’nin de desteğini alan koro, çalışmalarını daha ciddi bir platforma taşıdı. 1996 yılında Bursa’da kurulan “Filarmoni Derneği”nin üyesi oldu. Derneğin çocuk ve gençlik kulübünü ve devamında çocuk ve gençlik korolarını kurdu. Filarmoni Derneği çatısı altında enstrüman kurslarını başlattı. 130 çocukla 17 konser verme başarısını gösterdi. Kültürpark içinde yer alan dernek binasının da içinde olduğu birimler belediye tarafından yıkıldı ve bunun üzerine Dr. SANLIKOL, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa BOZBEY ile görüştü. Çalgı eğitim merkezinin önemini anlattı. Konak Kültür Merkezi tamamlanınca enstrüman kursları burada devam etti. 5 yılda 800 öğrenciye ulaşılmasına ve birbirinden güzel etkinliklerin yapılmasına imza attı. Bu çabaların mimarı bizzat kendisi oldu.

2003 yılından sonra KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif DENKTAŞ’ın teklifi ile KKTC Fahri Konsolosu oldu. KKTC üniversitelerinin tanıtımı yaptı ve Bursa-Lefkoşa arasında uçak seferlerinin konması çabalarında bulundu. KKTC uyruklu sanatçıların Bursa’da konser vermelerini sağladı. Bursa Filarmoni Derneği üyesi olduğu yıllarda “Bursa Zeki MÜREN Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”nin kısa zamanda bitirilmesine büyük destek oldu. 2005 yılında bu okulun onur üyesi seçildi. Okulun çevre düzenlemesine, çalgı ve donanım ihtiyacının karşılanmasına yönelik çok ciddi katkılarda bulundu. Okul içinde Zeki MÜREN müzesini kurdu. 2002-2006 yılları arasında Bursa Tabip Odası Kültür ve Sanat Komisyonu başkanlığı yaptı. Geleneksel hâle gelen ve hâlen devam eden 14 Mart Tıp Bayramı Etkinlikleri çerçevesinde Dünya Müziği Derneği (DMD) çoksesli koro konserlerinin düzenlenmesinde öncü oldu.

Konserlerin bir bölümü Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile yapıldı (Türk-Yunan Dostluk konseri ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri). 2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21’e Müzik Eğitim Çalışma Grubu olarak dâhil olundu. Çoksesli koro 2006 yılından itibaren Dr. Hüseyin Parkan SANLIKOL başkanlığında, koristlerin sponsorluğunda, “Dünya Müzik Dostları” adı altında çalışmalarına başladı ve konserlerine devam etti. Konserlerin bir bölümü Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ile yapıldı (Türk-Yunan Dostluk Konseri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri). 2009 yılında Dünya Müziği Derneği’ni kurdu. Derneğin kurulmasına müteakip “DMD Minikler”, “DMD Çocuk”, “DMD Gençlik” ve “DMD Karma” korolarını oluşturdu. Bu korolarla ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katıldı. Karma koroda defalarca solist ve korist olarak eserler seslendirdi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2010 yılında başlayıp geleneksel hâle gelen, 2015 yılında 800 küsur çocukla katılımın sağlandığı “Kent Piyano Günleri”nin başlamasını sağladı. 1980 yılından itibaren, gezdiği ülkelerden aldığı müzik aletlerini biriktirdi. Koleksiyonunda 350 ’yi aşkın çalgı bulunmaktadır. 12 Eylül 2015’te aramızdan ayrılan H. Parkan SANLIKOL, geride mutlu bir aile, tıp dünyasında sayısız başarılarla dolu hekimlik hizmeti, müziğin her alanında ürettiği sayısız projeler ve Dünya Müziği Derneği’ni bıraktı.


Web Tasarım & Hosting : yeşilbeyaz


Web Tasarım & Hosting : yeşilbeyaz